Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Mijn kind heeft een beugel nodig. Hoe gaat dat in z’n werk?

Meestal wordt uw kind hiervoor doorverwezen naar een orthodontist. U kunt zelf een keuze maken voor een orthodontist in de regio. U krijgt een lijstje mee met orthodontisten en kunt zelf een eerste afspraak maken.

Als mijn kind in behandeling is bij een orthodontist, is het dan wel nodig dat mijn kind voor halfjaarlijkse controles komt?

De orthodontist is ervoor om de tanden en kiezen op de goede plaats te zetten. Daarnaast is het belangrijk om halfjaarlijkse controles te laten doen, omdat er dan specifiek gekeken wordt naar de gebitsgezondheid en mogelijke gaatjes. Die kunnen gemakkelijker ontstaan door het dragen van de beugel. Dus controles zijn dan des te belangrijker.

Hoe kan ik mijn kind(eren) aanmelden bij JTV?

U kunt telefonisch een aanmeldingsformulier aanvragen (0412) 62 59 67 of uw kind hier aanmelden. In Rotterdam is het aanmeldingsformulier ook verkrijgbaar via de deelnemende basisscholen. Na ontvangst van het ingevulde formulier, nemen wij contact met u op voor het inplannen van een afspraak.

Tot welke leeftijd kunnen kinderen bij JTV ingeschreven staan?

Wij behandelen kinderen vanaf het doorkomen van het eerste tandje tot achttien jaar.

Ik heb mijn kind(eren) aangemeld via internet, hoe gaat het verder in zijn werk?

Als de inschrijving bij ons binnengekomen is, bellen wij u om een eerste afspraak in te plannen voor uw kind. Voor de eerste afspraak vragen wij u de verzekeringsgegevens en een identiteitsbewijs van uw kind of uzelf mee te brengen. Heeft u zich via de aanmeld-button aangemeld, dan is een identiteitsbewijs voldoende. 

Mijn kind is erg angstig, ben ik dan bij JTV aan het goede adres?

Onze medewerkers hebben een ruime ervaring in het behandelen van angstige kinderen. Wij nemen de tijd om een vertrouwensband met uw kind op te bouwen. Geduld hebben en het creëren van een rustige sfeer zijn daarbij sleutelwoorden. Er wordt veel met uw kind gepraat, ook tijdens de behandelingen. We geven precies aan wat we doen en hoe lang een behandeling duurt. Angstige kinderen kunnen vaker langskomen om langzamerhand te wennen aan de tandarts.

Ons adres is gewijzigd, kan ik de adreswijziging telefonisch doorgeven?

Adreswijzigingen kunt u  telefonisch, schriftelijk of  via de mail doorgeven. Omdat wij  met oproepkaarten werken, is het belangrijk dat wij over uw juiste adresgegevens beschikken. Een telefoonnummer is handig, zodat we u kunnen bereiken als een afspraak niet door kan gaan.

Ik kreeg voorheen nooit een rekening thuisgestuurd, nu wel. Wat is de reden?

Wij dienen declaraties zoveel mogelijk rechtstreeks in bij zorgverzekeraars. In een enkel geval kan dit niet, omdat we geen contract hebben met de desbetreffende zorgverzekering. In dat geval krijgt u de rekening thuisgestuurd. U kunt deze vervolgens zelf opsturen naar uw eigen zorgverzekeraar.

Kan ik een voorkeurstijd opgeven voor het inplannen van de halfjaarlijkse controle?

U maakt na een controle een nieuwe afspraak aan de balie. Mocht u deze afspraak later toch willen veranderen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen om een ander tijdstip te plannen.

Overstappen

Bent  u minder tevreden over de huidige tandarts voor uw kind(eren)? Bespreek het met hem/haar en kijk of u er niet samen uit kunt komen. Kiest u desondanks toch voor een overstap, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Schrijft u uw kind(eren) bij ons in, dan ligt er een leuk kennismakingspakketje voor u klaar.

Uitschrijven

Bereikt uw kind de leeftijd van 18 jaar of wilt u om andere reden toch naar een andere tandarts, dan kunt u dit uiteraard kenbaar maken. Wij ondersteunen u bij de overdracht van uw patiëntdossier (inclusief röntgenopnamen).

Voor de overdracht van patiëntgegevens is het door de privacywetgeving noodzakelijk om  schriftelijk toestemming te geven. Het desbetreffende formulier ‘verstrekking tandheelkundige gegevens’ kunt u bij de balie van de praktijk opvragen. Met het (ondertekende) formulier zijn wij ook verplicht om een legitimatie te vragen. U kunt een kopie van een wettelijk persoonsbewijs (paspoort/rijbewijs) met het formulier naar ons mailen. Uiteraard kunt u dit ook aan onze balie regelen.

Er breekt een blijvende tand door, de melktand zit er nog. Wat te doen?

Soms breken de blijvende tanden net achter de melktanden door en ontstaat er een dubbele rij tanden. Dat probleem lost zich meestal vanzelf op. Door de druk van de tong en de lippen komen de melktanden alsnog los te staan en vallen ze uit. Wiebelen aan de losse melktand kan helpen. Op de halfjaarlijkse controles wordt hier altijd extra op gelet.

Mijn kind vindt de tandarts best spannend, kan hij of zij vaker komen om te wennen?

Ja, in overleg kunnen we besluiten dat uw kind bijvoorbeeld elke drie maanden komt. Zo raakt uw kind steeds vertrouwder met de tandarts.

Kan een kind al tandsteen hebben?

Tandsteen is een soort kalk wat afkomstig is uit speeksel. Het zet zich af op de tanden in de buurt van de speekselklieren. Dit komt meestal voor bij wat oudere kinderen en volwassenen, maar soms ook bij jonge kinderen. Tandvlees kan gaan ontsteken door tandsteen. Daarom is het belangrijk om tijdens de controle het tandsteen te verwijderen.

Hoe lang na een fluoridenbehandeling mag mijn kind niet eten of drinken?

Na een fluoridenbehandeling mag uw kind een half uur niet eten, drinken of spoelen. Hierdoor kan de fluoride extra goed inwerken op tanden en kiezen.

Mijn kind staat gepland voor een behandeling. Hoe kan ik mijn kind hierop voorbereiden?

Het belangrijkste is om uw kind zo ontspannen mogelijk voor te bereiden op een behandeling. Vertel in simpele woorden  wat er gaat gebeuren.  “Er gaat een kies schoon gemaakt worden” of “er wordt een laklaagje op je kiezen gemaakt”. De gedetailleerde uitleg kunt u aan onze medewerkers over laten. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in het kindvriendelijk uitleggen van de behandeling.

Mijn kind heeft soms last van een vulling die kort geleden gemaakt is. Hoe kan dat?

Een nieuwe vulling kan nog wat nawerken, nadat deze is gemaakt. Doordat de vulling nog krimpt kan dit enige dagen tot weken pijnlijk aanvoelen. Bijvoorbeeld bij het eten of drinken van koude en warme dingen. Als de pijnklachten erger worden, maak dan een afspraak zodat wij ernaar kunnen kijken. Ook als een vulling nog wat scherp of ‘te dik/hoog’ aanvoelt kunt u even bellen.

Hoe lang na het vullen van een kies mag mijn kind niet eten of drinken?

In principe mag uw kind gelijk na de behandeling eten en drinken. Wees wel voorzichtig als een deel van de mond nog verdoofd is. Uw kind kan dan per ongeluk op wang of lip bijten.

Is behandeling onder narcose mogelijk?

In onze praktijk worden kinderen niet onder narcose behandeld. Eigenlijk omdat het niet nodig is als kinderen vanaf twee jaar bij ons komen en ‘opgroeien’ met de tandarts. In uitzonderlijke situaties kan de tandarts besluiten dat het beter is om een behandeling onder volledige narcose te doen. In dat geval verwijzen wij u en uw kind naar het ziekenhuis.

Mijn kind heeft een verkleurde tand. Hoe kan dat en wat te doen?

Het verkleuren van een tand betekent meestal een trauma (vaak een val of een harde klap). Na korte of langere tijd kan de desbetreffende tand gaan verkleuren. Deze verkleuring kan grijs, geel of blauw zijn. U hoeft nog geen actie te ondernemen. Op het moment dat er een puistje op het tandvlees ontstaat of uw kind heeft pijn op deze plek, dan kunt u het beste een afspraak voor uw kind plannen.

Hoe kan ik het tandenknarsen van mijn kind stoppen?

Door tandenknarsen slijten de kauwvlakken. Hierdoor kan zichtbare schade aan het gebit ontstaan. In het melkgebit is dit een veel voorkomend verschijnsel dat gelukkig niet vaak voor problemen zorgt. Voor het blijvende gebit kan het dragen van een kunststof tandenhoesje ’s nachts een oplossing zijn. Dit hoesje kan op maat gemaakt worden.

Wat zijn de verschillen tussen tanden van het melkgebit en het blijvend gebit?
  melkgebit blijvend gebit
Kleur wit gelig
Grootte 1 1,5 x zo groot
Knobbels plat grote knobbels
Glazuurlaag dun dik

 

Mijn kind is gevallen en nu is er een stukje tand afgebroken. Moet ik hiervoor langskomen?

Bij een los melktandje is het alleen nodig om langs te komen als de plek scherp aanvoelt en/of pijn doet. Bij een blijvende tand is het altijd noodzakelijk om langs te komen. Mocht u het afgebroken stukje tand nog hebben, bewaar het dan vochtig en breng het mee.

Hoe te handelen als er een blijvende tand in z’n geheel uit de kaak is gevallen door een ongeval?

Er zijn drie stappen:

  1. de tand bij de kroon beetpakken, niet bij de wortel
  2. de tand niet afvegen of afspoelen, in water of in melk bewaren (eventueel in de mond)
  3. direct contact opnemen met JTV om een afspraak te maken
Kijk ook op glansje.nl